Tuesday, August 17, 2010

Bilis Goreng

Bilis Goreng

Ikan bilis (1 genggam)
2 Bawang merah (Bombay Onion)- hiris halus
2 biji cili(Bangladesh Chili)- hiris halus
5 biji cili padi (hijau)
1 biji limau
Gula dan garam (secukup rasa)

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing dan kekuningan.

2. Angkat ikan bilis , letak tepi. Masukan bawang dan cili yang telah dihiris halus berserta cili padi hijau (tak perlu hiris; masukkan 1 biji). Tumis sampai layu. Kuatkan nyalaan api.

3. Masukkan ikan bilisdan kacau sehingga rata. Masukkan garam secukup rasa dan gula. Tutup api dan letakkan ke dalam mangkuk.

4. Perah air limau dan boleh dihidangkan semasa panas.

*** 
1. Untuk lebih sedap boleh tambah Onion Spring dan halia.
2. Sesuai untuk makan bersama bubur kosong.

###Resipi nie dari kakak aku...sedappp....

No comments:

Post a Comment