Udang Masak Sambal
Bahan A
500 grm udang harimau
Serbuk kunyit }
Garam } Secukup rasa
Perasa }
Bahan B (Sambal)
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 biji cili padi
1 sudu besar cili kisar
Secubit belacan
Secubit Asam Jawa
½ gelas air
½ sudu besar gula
1 biji bawang besar (dihiris halus)
Garam dan perasa secukup rasa.
Cara memasak
Bahan A
Perapkan Udang Harimau bersama serbuk kunyit, garam dan perasa. Perap selama (20 minit)
Bahan B (Sambal)
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumbuh sehingga halus. Panaskan kuali dan minyak. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi dan cili kisar. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air. Kacau bahan. Kemudian masukkan belacan dan asam jawa. Tambah sedikit air. Kacau ramuan. Kuatkan api. Masukkan gula, garam dan perasa.
3. Setelah sambal naik minyak, masukan udang yang telah diperap. Masak udang sehingga masak. Perlahankan api dan biarkan selama 5 minit.
4. Setelah masak boleh dihidangkan. Siap!
No comments:
Post a Comment